Promienniki podczerwieni na tarasach

Jednym z coraz częstszych sposobów wykorzystania promienników są między innymi tarasy.

 

Latem, wiosną, jesienią otwiera się możliwość aranżacji przestrzeni zewnętrznej obiektów gastronomicznych. By nie być uzależnionym od warunków pogody, zwłaszcza temperaturowych, wielu właścicieli restauracji wykorzystuje na tarasach promienniki ciepła. System grzewczy budowany na promiennikach jest tani w eksploatacji pod względem wydajności. Ich zaletą jest możliwość uwolnienia się od problemu chłodnych dni i wieczorów, maksymalnego wykorzystania przestrzeni ogródka. Promienniki podnoszą satysfakcję klientów. W systemie grzewczym opartym na promiennikach podczerwieni cała emitowana przez lampy energia przechodzi bez strat przez powietrze i ogrzewa bezpośrednio osoby oraz przedmioty znajdujące się w polu jej padania. Nie jest jak w przypadku tradycyjnych grzejników ogrzewane powietrze, stąd też znaczna oszczędność energii cieplnej. Ogrzewanie jest ekologiczne, nieszkodliwe dla ludzi i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

 

Ogrzewanie elektrycznymi promiennikami ciepła tarasów to:

  • niskie koszty inwestycyjne;
  • niskie koszty eksploatacyjne;
  • ciepło bez konieczności wcześniejszego nagrzewania;
  • możliwość ogrzewania strefowego;
  • bezproblemowe uruchomienie systemu grzewczego przy zajętym tarasie restauracyjnym;
  • brak zapachów związanych ze spalaniem paliw;
  • brak materiałów eksploatacyjnych w postaci butli gazowych.


Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja www.klimatyzacja.pl, www.ogrzewnictwo.pl [AJ] Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji.

Wykorzystane zdjęcia: Creon