[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

Przyczyny usterek osuszaczy powietrza i sposoby ich uniknięcia

Opublikowano: 08.03.2015
image

Osuszacze powietrza służą do redukcji poziomu wilgotności w pomieszczeniach.

 

 

 

 

Zapoznaj się z usterkami, jakie mogą wystąpić w urządzeniu oraz ze sposobami ich rozwiązywania:

 

  • Osuszacz nie włącza się

PRZYCZYNY:
1. Brak napięcia zasilającego
Rozwiązanie: Sprawdzić czy przełącznik główny jest sprawny i czy jest włączony. Sprawdzić zasilanie (230V, 1 faza, 50Hz).
2. Nieprawidłowe ustawienie higrostatu
Rozwiązanie: Ustawić higrostat na poziom wilgotności względnej niższej od wilgotności otoczenia.
3. Pełny zbiornik kondensatu (świeci się lampka kontrolna „c”)
Rozwiązanie: Opróżnić zbiornik.

 

  • Wentylator i sprężarka pracują lecz na ściankach parownika nie osadza się ani woda ani lód

1. Niedostateczny przepływ powietrza
Rozwiązanie: Sprawdzić czy nic nie blokuje wlotu lub wylotu powietrza. Sprawdzić czy na filtrze lub na lamelach skraplacza bądź parownika nie ma osadu.
2. Za niski poziom temperatury pomieszczenia i wilgotności względnej
Rozwiązanie: Sprawdzić czy temperatura mieści się w przedziale 0º–40º i czy wilgotność względna jest pomiędzy 40% – 100%.
3. Nieprawidłowa praca układu chłodzenia
Rozwiązanie: Wezwać autoryzowany serwis.

 

  • Osuszacz przestaje pracować i zapala się lampka kontrolna (c)

1. Przepełniony zbiornik
Rozwiązanie: Opróżnić zbiornik skroplin.
2. Temperatura spadła poniżej 3ºC
Rozwiązanie: Przenieść osuszacz w miejsce, gdzie temperatura wynosi minimum 3ºC.

 

  • Osuszacz przestaje pracować i zapala się lampka kontrolna (c) (przegrzały się lamele skraplacza)

1. Utrudniony przepływ powietrza
Rozwiązanie: Usunąć przeszkodę w celu przywrócenia prawidłowego przepływu powietrza i ponownie uruchomić urządzenie.
2. Temperatura powietrza wynosi ponad 40ºC
Rozwiązanie: Używać urządzenie tylko wówczas, kiedy temperatura pomieszczenia spadnie poniżej 40ºC.
3. Uszkodzenie silnika
Rozwiązanie: Wezwać autoryzowany serwis.

 


Opracowanie redakcja www.klimatyzacja.pl, www.ogrzewnictwo.pl [AJ] na podstawie materiałów firmy Creon.
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji.
Wykorzystane zdjęcia: Creon.

 



KONTAKT wyślij zapytanie ofertowe

Biuro Obsługi Klienta

E-mail: biuro@ogrzewnictwo.pl

Tel: +48 42 653 57 03
Fax: +48 42 252 94 74
Adres:
Morgowa 4
90-950 Łódź

Księgarnia

 
 

Katalog firm

  • Dantherm Sp. z o.o.

        Dantherm Sp. z o.o. to największy producent nagrzewnic powi…
    Dantherm Sp. z o.o.
  • Elektrotermia

    Elektrotermia to uznana krakowska firma, istniejąca już ponad pół wiek…
    Elektrotermia
  • Onninen.

    Onninen jest częścią K Group - światowego lidera na rynku materiałów b…

Produkty