Jak przygotować grzejnik na sezon zimowy?

Posiadasz tradycyjne grzejniki ścienne? Koniecznie zadbaj o ich odpowiednie przygotowanie do sezonu zimowego. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, to możesz to nadrobić. Dzięki temu korzystnie wpłyniesz na redukcję kosztów związanych z ogrzewaniem, zminimalizujesz ryzyko usterek systemu oraz zadbasz o lepszą jakość powietrza w domu lub mieszkaniu. Sprawdź, jak odpowiednio przygotować grzejnik na sezon zimowy. 

Dlaczego warto przygotować grzejnik na sezon grzewczy?

Podczas robienia domowych porządków nie można zapomnieć o grzejnikach. Należy regularnie je czyścić. Niestety wiele osób o tym zapomina. Zalegająca na kaloryferze warstwa kurzu nie tylko negatywnie wpływa na efekty grzania, ale również obniża jakość powietrza, którym oddychamy. Ponadto podczas sezonu grzewczego w pomieszczeniach może pojawiać się charakterystyczny i nieprzyjemny zapach. Warto temu zapobiegać. Poniżej zapoznasz się z kluczowymi czynnościami, które warto wykonać w ramach przygotowania kaloryferów do sezonu grzewczego. 

Czyszczenie i mycie grzejnika

Oczywiście podstawą powinna być regularna pielęgnacja grzejnika. Na tym elemencie systemu grzewczego osadza się kurz. W związku z tym podczas porządków domowych warto oczyścić kaloryfer na sucho. W ten sposób usunie się warstwę kurzu, który podczas grzania mógłby się przypiekać, powodując brzydki zapach. Podczas czyszczenia grzejnika na sucho należy skorzystać z delikatnych ściereczek i szczotek, które nie uszkodzą powłoki kaloryfera. W miarę możliwości należy oczyścić grzejnik również w środku. W tym celu demontuje się górną osłonę. Po takim sprzątaniu warto umyć grzejnik od zewnątrz. Należy robić to przy zimnym kaloryferze. Do mycia wykorzystuje się delikatne płyny, które są bezpieczne dla powłoki lakierniczej grzejnika. Dobrym wyborem są m.in.: płyny do mebli drewnianych czy też płyny do mycia naczyń.

Odpowietrzenie grzejnika

Kolejnym elementem przygotowań grzejnika do sezonu grzewczego jest jego odpowietrzenie. Często zdarza się, że po włączeniu ogrzewania kaloryfer nie nagrzewa się równomiernie i nie działa efektywnie. Odpowiada za to powietrze, które znajduje się w jego wnętrzu. Nowe modele grzejników posiadają dedykowany zawór do ręcznego odpowietrzania. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazaniami producenta, aby usunąć powietrze z wnętrza grzejnika. W starszych modelach niezbędne mogą być bardziej zaawansowane czynności. Można wykonać je samodzielnie lub skorzystać ze wsparcia hydraulika. Odpowietrzenie kaloryfera wykonuje się tuż przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. 

Konserwacja kaloryfera

Aby kaloryfer działał bez zarzutu, warto go konserwować. Przede wszystkim liczy się prewencja. Należy uważać na uszkodzenia mechaniczne powłoki grzejnika. Jakiekolwiek uszkodzenie powłoki lakierniczej może sprzyjać korozji metalu i skracać żywotność urządzenia. Jeżeli zauważysz coś niepokojącego, to połóż na kaloryferze warstwę lakieru, które przywróci mu warstwę ochronną. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości można skonsultować się z przedstawicielem producenta danego typu grzejników lub z hydraulikiem, który specjalizuje się w pielęgnacji i konserwacji instalacji c.o. Jeżeli dobrze przygotujesz grzejnik do sezonu zimowego, to nic Cię nie zaskoczy, a urządzenie będzie wydajne i bezpieczne w użytkowaniu.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.ogrzewnictwo.pl