[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

Tradycyjne sposoby ogrzewania

Opublikowano: 11.03.2013
image

Pierwszym sposobem w jaki ludzie się ogrzewali było ognisko napalone w pomieszczeniu. Następnie powstawały specjalnie zbudowane paleniska z otworami w dachu do odprowadzania dymu. Z czasem dorabiano specjalne kanały dymowe – kominy, a paleniska były zabudowywane i tak powstały pierwsze piece. Na przestrzeni wieków piece przybierały różną formę służyły do przygotowywania posiłków i jednoczesnego ogrzewania, a także powstawały piece, które były budowane jedynie do celów grzewczych. W XIX wieku zaczęto stosować do ogrzewania domów kotły i wodne systemy centralnego ogrzewania. Obecnie z powodzeniem stosuje się wszystkie znane w przeszłości sposoby ogrzewania. Ognisko domowe zostało zamienione na kominek, który pomimo niskiej sprawności i wydajności w zupełności wystarcza do ogrzewania domów w okresach przejściowych a przede wszystkim dostarcza walorów estetycznych zwykle pięknie wykonanej obudowy kominka oraz co najważniejsze możliwość oglądania „żywego” ognia. Do kominków aby poszerzyć ich możliwości ogrzewania do więcej niż jednego pomieszczenia, w których się znajdują, są dobudowywane systemy grzewcze, może to być system ogrzewania powietrzem, gdzie ogrzane powietrze jest rozprowadzane kanałami po całym budynku. Innym sposobem poszerzenia możliwości ogrzewania domów przez kominek jest ogrzewanie wodne. Kominek w takim systemie oprócz oddawania ciepła do najbliższego pomieszczenia jest wyposażony w wężownicę lub płaszcz wodny i zastępuje kocioł c.o. Tego typu rozwiązanie jest coraz chętniej i powszechniej stosowane. Zupełnie innym sposobem ogrzewania pomieszczeń mających swój rodowód w przeszłości są akumulacyjne piece kaflowe. Tego typu piece mogą ogrzewać jedno lub wiele pomieszczeń. Jeśli piec przeznaczony jest do ogrzewania kilku pomieszczeń to i tak lokalizowany jest w jednym z ogrzewanych pokoi. Kolejne pomieszczenia posiadają połączenia z jego komorą spalania poprzez kanały powietrza zimnego oraz ciepłego. Niestety, ale to rozwiązanie posiada wady, przede wszystkim do pieca kaflowego, trzeba często dokładać opał. Paliwem najczęściej stosowanym w tego typu rozwiązaniach jest węgiel kamienny, który obecnie jest stosunkowo drogim paliwem. Można także zastosować brykiet lub drewno, jednak znacząco spada sprawność urządzenia i trzeba jeszcze częściej dokładać paliwa do pieca. Jak podaje literatura [1] średnia temperatura powierzchni kafli zależy od czasu ogrzewania i sięga +80oC po okresie około 2-2,5 godz. palenia. Specjalna konstrukcja pieca powoduje, że najpierw ogrzewa się powierzchnia dolna pieca, a później ogrzewa się jego górna powierzchnia. Celem takiego rozwiązania jest zapewnienie jak najlepszego przekazywania ciepła od spalin do zewnętrznych elementów ceramicznych kafli, w których jest akumulowane ciepło i oddawane na zewnątrz do pomieszczenia. Zaletą akumulacyjnych pieców węglowych jest to iż przekazują one łagodne i przyjemne ciepło i nie pogarszają warunków wilgotnościowych w pomieszczeniach. Mimo iż piece kaflowe są mało wydajne i nie ma w nich możliwości regulacyjnych czasem znajdują jednak amatorów tego typu rozwiązania co może wynikać z sentymentu za minionymi latami ewentualnie z chęci zastosowanie pięknych kafli, które są używane do ozdabiania piecy i oczywiście mogą stanowić element dekoracyjny. Dodatkowo z budową pieca kaflowego wiąże się kolejny problem, brakuje na rynku specjalistów od budowy tego typu urządzeń (zawód zduna należy do ginących zawodów).


Piec kaflowy, ceramiczny
Foto: Joanna Kopica
 


Jeszcze innym rozwiązaniem coraz rzadziej stosowanym są piece żelazne (piece stałopalne). Ten rodzaj urządzeń ma dużą sprawność i można w nich spalać prawie wszystko. Jest też możliwość ręcznej regulacji szybkości spalania w tego typu rozwiązaniach. Piece te charakteryzują się dużo mniejszą budową niż masywne piece kaflowe. Mają zastosowanie do ogrzewania pomieszczeń o kubaturze do 100 m3. W Polsce najpopularniejsze modele tego rodzaju urządzeń były piece typu Żar – miały zastosowanie zarówno do spalania węgla jak i drewna. Jeszcze inne rozwiązaniem jest mały piec grzewczy popularnie nazywany „koza”. Aktualnie można czasem znaleźć taki kocioł jako rozwiązanie tymczasowe w domach w trakcie budowy. Instalacja taka jest prosta w budowie i demontażu wystarczy ustawić piec w pomieszczeniu i doprowadzić przewód spalinowy, który jest dodatkowym elementem grzejnym do komina, natomiast nie jest on polecany jako źródło ciepło ze względu na to iż nie jest to bezpieczne urządzenie i nie nadaje się do ciągłej eksploatacji. 

piec grzewczy koza



Tradycyjne sposoby ogrzewania mają wspólne wady: mają niską sprawność i wymagają ciągłej kontroli oraz dużego wkładu pracy użytkownika. Jednak w wielu przypadkach są nie do zastąpienia, nawet najnowocześniejszego kotła c.o. nie umieścimy w salonie dla celów estetycznych.

Źródło:
[1] Marian B. Nantka „Ogrzewnictwo i Ciepłownictwo” tom I. Wyd. Politechniki Śląskiej, Gliwice 2010 str. 53


Opracowanie: mgr inż. Joanna Kopica, mgr inż. Radosław Turski.
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji.




Katalog firm

  • LG Electronics Polska

      LG Electronics, Inc. LG Electronics, Inc. jest światowym liderem wśr…
    LG Electronics Polska
  • Alfa Laval Polska Sp z o.o.

    Alfa Laval na rynku polskim działa od ponad 80 lat. Pierwsze biuro zostało za…
    Alfa Laval Polska Sp z o.o.
  • Inelco Polska

    Inelco Heaters ApS jest duńską firmą, założoną w 1981r. w miejscowości Fjerr…
    Inelco Polska

Produkty