Wentylator do pracy w wysokich temperaturach

RSHT to wentylator duńskiej firmy Exodraft, zaprojektowany do pracy w ekstremalnych warunkach, z gazami o wysokiej temperaturze. Opatentowane rozwiązanie koła chłodzącego umożliwia pracę wentylatora z gazami o temperaturze do 500oC a krótkotrwale (do 3 min) nawet 700oC.

Wentylator RSHT może pracować ze spalinami z urządzeń grzewczych opalanych wszystkimi paliwami (węgiel, pelet, drewno, gaz, olej) dlatego często jest stosowany w gastronomii i przemyśle. Wysoka temperatura spalin z pieców gastronomicznych a zwłaszcza opalanych drewnem pieców do pizzy, to trudne warunki pracy, którym podoła wentylator RSHT. Właściwy dobór typu wentylatora RSHT umożliwi odprowadzenie spalin nawet z bardzo wysokiego komina.

Wentylator RSHT wykonany jest ze stali nierdzewnej z aluminiową obudową. Wirnik, śruby i wkręty również wykonane są ze stali nierdzewnej. Żaroodporny silnik wentylatora RSHT jest silnikiem asynchronicznym, umieszczonym w zamkniętej konstrukcji z uszczelnionymi bezobsługowymi łożyskami kulkowymi, zastosowane rozwiązanie pozwala na regulację obrotów silnika.

Wirnik wentylatora zabezpieczony jest osłoną chroniącą przed ptakami a kabel wentylatora odporny jest na wysokie temperatury i chroniony przez wzmocnioną obudowę. Wszystkie te elementy zapewniają wentylatorowi RSHT niezawodność działania i długą żywotność w pracy ze spalinami (gazami) o wysokich temperaturach.Wentylator RSHT umieszcza się na szczycie komina ceramicznego lub stalowego i podłącza do instalacji elektrycznej i sterownika. Wentylator wyrzuca spaliny na boki. Jego konstrukcja pozwala otworzyć go o 180o i umożliwić kominiarzowi dostęp do całej wysokości komina.

Sterowanie wentylatorem RSHT:

  • EFC16 – prosty sterownik zwiększający lub zmniejszający obroty wentylatora,
  • EFC18 – sterownik współpracujący z czujnikiem temperatury – włącza się gdy spaliny osiągną zadaną temperaturę, pracuje w zaprogramowanym cyklu,
  • EBC24 – sterownik współpracujący z presostatem (czujnikiem ciśnienia), utrzymuje zadane ciśnienie w kominie zapewniając prawidłowy przebieg procesu technologicznego. Szczególnie często wykorzystywany w piekarniach gdzie stałe ciśnienie w kominie jest ważnym warunkiem prawidłowego przebiegu procesu wypieku.

Dobór wentylatorów na podstawie wyliczeń w programie KESA i informacji technicznych udziela Barbara Miernik, tel. 602 38 99 27, mail: b.miernik@almeva.pl

Zapraszamy do współpracy