[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

Piece gazowe – tradycyjne i kondensacyjne

Opublikowano: 23.03.2007
image

To niewątpliwie najwygodniejsze urządzenia stosowane do ogrzewania domów jednorodzinnych i mieszkań. Ich obsługa nie jest pracochłonna ani skomplikowana. Piece do 30 kW mogą być instalowane w dowolnym pomieszczeniu, chociaż w łazience nie jest to zalecane. Stosowane są do ogrzewania jak również do podgrzewania wody użytkowej (c.w.u).

 

Czym różni się piec tradycyjny od pieca kondensacyjnego - odpowiedź w tym artykule.

 

RODZAJE PIECÓW

Wyróżniamy dwa rodzaje kotłów gazowych: tradycyjne oraz kondensacyjne. Sprawność pieców tradycyjnych nie przekracza 100%, natomiast w piecach kondensacyjnych odzyskuje się ciepło pary wodnej, dlatego ich sprawność może przekroczyć 100%.


Piece tradycyjne


Kotły tradycyjne mają otwartą lub zamkniętą komorę spalania. Różnią się sposobem pobierania powietrza do spalania i odprowadzeniem spalin.


Piece z otwartą komorą spalania pobierają powietrze z pomieszczenia, w którym się znajdują. Pomieszczenie o kubaturze minimum 8 m³, musi mieć zapewniony stały dopływ powietrza oraz sprawną wentylację grawitacyjną - kratka nawiewna na dole pomieszczenia, a wywiewna u góry. W tej kwestii należy bezwzględnie kierować się instrukcją obsługi producenta pieca. Przestrzeganie tej instrukcji gwarantuje bezpieczne użytkowanie pieca oraz prawidłowe działanie urządzenia.


Piece z zamkniętą komorą spalania rurą podwójną (rura w rurze) lub dwoma niezależnymi rurami pobierają powietrze z zewnątrz budynku i odprowadzają spaliny na zewnątrz. Ruch spalin i powietrza jest wymuszony przy pomocy wentylatora. Zgodnie z przepisami pomieszczenie, w którym jest zamontowany kocioł musi mieć minimum 6,5 m³objętości oraz sprawną wentylację grawitacyjną. Także w tym przypadku należy bezwzględnie stosować się do zaleceń instrukcji obsługi kotła. Piece te mogą być montowane w pomieszczeniach, gdzie nie ma komina.


Piece kondensacyjne
W piecach kondensacyjnych zasilanych gazem ziemnym do ogrzewania wykorzystuje się dodatkowo ciepło znajdujące się w spalinach. Proces ten zachodzi w wymienniku ciepła, w którym spaliny schładzane są do temperatury około 56°C (tzw. punkt rosy) przez wodę powrotną z instalacji grzewczej, która schładza spaliny i skrapla je. Energia cieplna powstała w tym procesie wykorzystywana jest do podgrzania wody powrotnej. Dlatego temperatura wody grzewczej w piecach kondensacyjnych jest niższa niż w kotłach tradycyjnych.


Piece kondensacyjne budowane są z zamkniętą komorą spalania. Również piece kondensacyjne mogą być jedno lub dwufunkcyjne, jednak z tą różnicą, że dwufunkcyjne podczas podgrzewania wody nie będą kondensować.


Kotły kondensacyjne są znacznie droższe od tradycyjnych, jednak ich użytkowanie jest tańsze, bowiem zużywają mniejsze ilości paliwa.

 

Autor: Ryszard Chrapka
Źródło: www.info-ogrzewanie.pl



Katalog firm

  • Immergas

    Historia Immergas Polska Sp. z o.o. rozpoczęła się w 1996 roku, kiedy została…
    Immergas
  • Lumo

    Przedsiębiorstwo LUMO Technika Grzewcza jest firmą rodzinną. To dwie filie…
    Lumo
  • Termet

      TERMET S.A. jest czołowym polskim producentem urządzeń grzewczych &nd…
    Termet

Kotły gazowe