[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

DYGAS: Piecokominki - Oszczędność, komfort użytkowania, zdrowe ciepło

Opublikowano: 15.06.2016
image

Najważniejsze ZALETY pieco-kominków to:
  • OSZCZĘDNOŚĆ DREWNA – wydajne spalanie, odzysk znacznej ilości ciepła ze spalin, które w zwykłym kominku wpuszczamy w komin
  • WYGODA UŻYTKOWANIA – zdecydowanie mniejsza częstotliwość dokładania drewna (2-3 razy) przy zachowaniu komfortowej temperatury w naszym domu

 

  • ZDROWE OGRZEWANIE – ciepło z bryły kominka łagodnie i równomiernie promieniuje do otoczenia, nie występuje efekt przegrzania, jak w zwykłym kominku


Standardowy kominek budowany jest w technologii „zimnej”, tj. ściany obudowy wykonane są z materiałów izolacyjnych, takich jak płyty krzemianowo-wapniowe. Ciepło oddawane jest na zasadzie konwekcji – do wnętrza zabudowy kominka doprowadzone jest zimne powietrze, które przesuwając się w górę zostaje ogrzane przez korpus wkładu, a następnie za pomocą kratek umieszczonych w czopuchu wydostaje się do pomieszczenia i jest rozprowadzane przez kanały Dystrybucji Gorącego Powietrza.

Charakterystyczne cechy ogrzewania domu zwykłym kominkiem:

  • ciepło oddawane jest poprzez szybę paleniska i kratki wylotowe,
  • im większe przeszklenie paleniska tym więcej ciepła jest oddawane do pomieszczenia, w którym znajduje się kominek (przez co łatwo je PRZEGRZAĆ),
  • powietrze w ruchu zabiera ze sobą kurz, co niesprzyja alergikom,
  • ciepło kończy się niedługo po wygaśnięciu w kominku, ponieważ nie zostało nigdzie zgromadzone,
  • duża część wytworzonego ciepła opuszcza nasz dom przewodem kominowym
  • dokładanie opału ma dużą częstotliwość (co kilka godzin).


Jakie są korzyści z posiadania pieco-kominka?
Przede wszystkim mniejsze zużycie drewna oraz znacznie wygodniejszy sposób palenia. Paląc w zwykłym kominku dokładamy około 8 razy na dobę (co 3 godziny). Tutaj czas pomiędzy załadunkami drewna znacznie się wydłuża, co poprawia komfort ogrzewania domu kominkiem.

Wytworzone ciepło jest akumulowane i stopniowo uwalniane do pomieszczenia – dzięki temu temperatury spalin wchodzących do komina są znacznie niższe (150-190*C) a my nie „wpuszczamy” ogromnej ilości ciepła do komina.

Piece kaflowe i pieco-kominki wymagają odpowiedniego paleniska o większej wytrzymałości na obciążenia cieplne niż zwykłe wkłady – tzw. paleniska zduńskiego lub wkładu piecowego

Wkład piecowy wyróżnia bardzo wysoka temperatura spalania, która dochodzi nawet do 1000*C, dlatego nie może być podłączony bezpośrednio do przewodu dymowego (komina) tylko do odbiornika ciepła (masa akumulacyjna, kanały, wymmienik wodny).



Katalog firm