[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

Użytkowanie kominka

Opublikowano: 18.06.2010
image

Posiadanie w domu kominka lub pieca to niewątpliwa przyjemność, ale i duża odpowiedzialność. By w pełni się nim cieszyć, trzeba bowiem - podczas użytkowania - pamiętać o kilku podstawowych zasadach bezpieczeństwa.

 


PIERWSZE PALENIE

Pierwszą niezwykle ważną kwestią jest okres, jaki należy odczekać przed pierwszym rozpaleniem. Okres ten to około 4-5 tygodni od czasu montażu. W tym czasie nagromadzona wilgoć będzie mogła swobodnie odparować z elementów montażowych kominka np.: przewodu kominowego, elementów kamiennych, okapu kominkowego. Po odczekaniu tego okresu można przystąpić do pierwszego rozpalania. Nie należy ładować do paleniska zbyt dużej ilości drewna, a dopływy powietrza powinny być zredukowane, by pierwszy ogień nie był zbyt intensywny. Temperaturę należy zwiększać stopniowo, aby nie doprowadzić do zbyt szybkich dylatacji i szoków termicznych. Podczas pierwszych prób palenia może wydobywać się nieprzyjemny zapach spowodowany naddatkiem farby i innych konserwantów. Po okresie wysychania kominka należy zrobić intensywne palenie, które całkowicie zlikwiduje nieprzyjemne (nietoksyczne) zapachy. OPAŁ W większości przypadków palenisko przewidziane jest do opalania wyłącznie drewnem. W takich urządzeniach zabronione jest używanie węgla lub jego pochodnych. Można stosować brykiety sprasowanego drewna, lecz nie należy jednorazowo składać do paleniska więcej niż 10 sztuk. Zdecydowanie polecamy drewno twarde np. dąb, grab, buk, kasztan, brzoza, o maksymalnym stopniu wilgotności 20%, co oznacza, że drewno powinno być przechowywane pod zadaszeniem przez okres od 18 do 24 miesięcy od momentu ścięcia. Korzystanie z drewna o zwiększonej wilgotności spowoduje nieprawidłowe spalanie oraz szybkie brudzenie się szyby i przewodu kominowego. Nie wolno spalać w kominku odpadów z plastiku, gumy, kauczuku i innych produktów mocno przesyconych tłuszczami, które powodują zanieczyszczenie atmosfery i zwiększają ryzyko zapalenia się przewodu kominowego (co często jest przyczyną poważnego pożaru!). WYDAJNOŚĆ Moc grzewcza paleniska jest ściśle uzależniona od rodzaju spalanego drewna i sposobu jego ładowania do paleniska.  Średniotwarde i suche drewno w kawałku o długości 50 cm i średnicy 6 cm waży 1 kg.;  o średnicy 10 cm waży 3 kg; o średnicy 15 cm - 7 kg. Przy intensywnym paleniu lepiej używać drewna o małej średnicy, np. 6-8 kawałków  o grubości 6 cm. Przy paleniu ciągłym z kolei wskazane jest użycie grubych kawałków drewna, np. 3 kawałki o średnicy od 13-15 cm. Moc znamionowa paleniska jest mierzona w ściśle określonych warunkach w ciągu 3 godzin z ładunkiem 17,5 kg suchego drewna. Autonomia paleniska wynosi 8 godzin ciągłego palenia przy ładunku 17,5 kg drewna z zamkniętymi dopływami powietrza i zamkniętym szybrem. Gwarancją dobrego spalania jest ciągłe uzupełnianie paleniska w drewno, najlepiej w momencie, gdy jest duży żar. Niedopuszczalne jest gaszenie ognia w palenisku wodą.


 

 

BEZPIECZEŃSTWO I OTOCZENIE

Bardzo ważną informacją, jaka powinna być przekazana klientowi, jest ostrzeżenie przed pozostawianiem w pobliżu drzwi przedmiotów wrażliwych na temperaturę, gdyż szyba emituje bardzo duże ilości ciepła, może dojść do samozapłonu i pożaru!  Należy pamiętać, by nie blokować drewnem niszy w obudowie. Niektórzy sądzą, iż jest to miejsce przeznaczone na składowanie drewna. Nie są świadomi, iż szczelne zamknięcie dopływu powietrza może spowodować przegrzewanie się wkładu, doprowadzając do odkształceń i pęknięć korpusu. Gwałtowne otwieranie drzwi wkładu w momencie załadunku paliwa, może spowodować wsteczne cofanie się dymu, powinno się uczulić na takie sytuacje klientów, gdyż często zdarza się, iż wyciągają błędne wnioski co do prawidłowej instalacji urządzenia. W pomieszczeniu z kominkiem powinna zostać zapewniona prawidłowa wentylacja. Niezwykle istotne  jest sprawdzenie szczelności komina, zwłaszcza ciągu, jego odpowiedniej długości oraz drożności.

 

Prawidłowe funkcjonowanie paleniska może być zakłócone przez warunki atmosferyczne, np.: podczas silnych wiatrów może wystąpić zbyt duży ciąg kominowy, a podczas mgły - jego zanik. KONSERWACJA Jak każde urządzenie, kominek wymaga starannej pielęgnacji. Jest to warunkowane przede wszystkim względami bezpieczeństwa. Zalecane jest czyszczenie okresowe komina dwa razy w roku. Raz w ciągu sezonu grzewczego i raz przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. W czasie czyszczenia deflektor oraz szyber powinny być usunięte. Przed każdym sezonem grzewczym należy sprawdzić stan uszczelnień korpusu paleniska oraz uszczelek drzwi oraz szyby. W przypadku ich zużycia powinno się dokonać wymiany, w żadnym razie nie powinno się rozpalać wtedy kominka. Po zakończeniu sezonu grzewczego ważne jest dokonanie czyszczenia wszystkich elementów wewnątrz paleniska. Sugeruję wizytę specjalisty, który sprawdzi, czy wszystko działa prawidłowo. Poza sezonem grzewczym dopływy powietrza do paleniska powinny pozostawać otwarte, by umożliwić przepływ powietrza poprzez palenisko i przewód kominowy. Czyszczenie szyby odbywa się za pomocą szmatki i płynów czyszczących na bazie sody kaustycznej. Wielu zagranicznych producentów w swojej ofercie posiada bardzo różnorodne elementy wyposażenia kominkowego. Oferta jest bardzo bogata - od zwykłych rękawic chroniących przed żarem poprzez specjalne produkty do wzniecania i utrzymywania ognia, aż do różnego rodzaju parawanów kominkowych (które zapobiegają wypadaniu kawałków węgla poza obręb paleniska). Niektóre z firm polecają także specjalne kratki chroniące małe dzieci oraz zwierzęta przed bezpośrednim dostępem do kominka. Pamiętajmy, że od tego, jak dbamy o kominek, zależy nie tylko prawidłowa funkcjonalność urządzenia, ale także nasze zdrowie, a nawet życie.

 


Autor: Rafał Rębisz
Źródło: www.kominek.org.pl



Katalog firm

  • Kratki.pl

          Jesteśmy znanym i cenionym producentem wkładó…
    Kratki.pl
  • Domowe Ognisko - Salon kominkowy

    Nasza firma DOMOWE OGNISKO działa z branży kominkowej od 1998 roku. Od tego…
    Domowe Ognisko - Salon kominkowy
  • Vitcas

    VITCAS Polska jest częścią grupy VITCAS producenta materiałów ogniotrw…
    Vitcas

Produkty