[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

Metody uzdatniania wody

Opublikowano: 26.08.2016
image

Uzdatnianie wody jest procesem polegającym na poprawieniu jej jakości do takiego stopnia, aby nadawała się ona do użytku w zależności od potrzeb. Przykładem sytuacji, w której poprawia się jakość wody jest woda wykorzystana na cele sanitarne. Musi mieć ona odpowiedni smak, zapach, a także możliwość napicia się jej. Inaczej ma się sytuacja z wodą używaną w przemyśle. Woda nie musi mieć takiego stopnia smaku i zapachu jak na cele sanitarne, ale uzdatnia się ją w taki sposób aby była maksymalnie miękka. Zapobiega to tworzeniu się kamienia na urządzeniach, które mają z nią kontakt.

Poniżej zostały opisane metody, z których korzysta się podczas uzdatniania wody.

Odżelazianie i odmanganianie
Woda uzdatniona musi przejść proces oba te procesy. Polegają one na usunięciu nadmiaru związków żelaza i manganu. Zadanie to sprowadza się do przeprowadzenia rozpuszczonych wyżej wymienionych związków w trudno rozpuszczalne formy. Proces technologiczny takiej przemiany zawiera się w trzech krokach:

  • napowietrzenia wody,
  • korekty pH wody(jeżeli jest taka potrzeba),
  • filtracja na złożach.


Jeżeli woda nie zostanie pozbawiona związków żelaza i manganu, będzie ona miała nieprzyjemny zapach i metaliczny smak.

Obowiązujące przepisy określają, że w wodzie pitnej zawartość żelaza nie może przekraczać 2mg/l, a manganu 0,05 mg/l.

Zmiękczanie
Proces zmiękczania polega na usuwaniu związków magnezu i wapnia, które powodują iż woda jest twarda. Taki rodzaj wody powoduje tworzenie się kamienia co prowadzi do niszczenia się urządzeń mających z nią kontakt. Zmiękczać wodę można poprzez stosowanie filtrów oraz środków chemicznych.
 
Przepisy dotyczące twardości wód pitnych mówią, że dopuszczalna twardość ogólna może wynosić maksymalnie 500 mg CaCO3/l.
 
Dezynfekcja
Woda jest to środowisko, które sprzyja powstawaniu bakterii i drobnoustrojów. Woda naturalna jest wręcz nimi przepełniona. Czynnością, którą stosuje się aby zniszczyć związki chorobotwórcze jest właśnie dezynfekcja. Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne, chemiczne oraz termiczno-chemiczne. Skuteczność tego procesu zależy natomiast od środowiska w jakim jest prowadzona, rodzaju drobnoustrojów oraz środka dezynfekującego. Skutkiem braku dezynfekcji wody mogą być choroby jak np.: Legionella.
 
Odwrócona osmoza
Jest to najskuteczniejsza znana metoda uzdatniania wody gdyż usuwa wszelkie drobnoustroje i zanieczyszczenia mechaniczne. Polega ona na wykorzystywaniu pół-przepuszczalnej membrany, przez którą przedostaje się czysta woda. Większe cząsteczki osiadają się natomiast na mikroporach membrany osmotycznej gdyż są za duże, żeby przedostać się dalej. Najczęściej stosują ją producenci wody butelkowanej, ale znajduje swoje zastosowanie w domach mieszkalnych.
 
 

Źródło:
http://tylkowoda.pl/uzdatnianie-wody-na-czym-to-polega/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Uzdatnianie_wody
http://www.akwa-filtry.pl/opis-technologii,aw29,2



KONTAKT wyślij zapytanie ofertowe

Biuro Obsługi Klienta

E-mail: biuro@ogrzewnictwo.pl

Tel: +48 42 653 57 03
Fax: +48 42 252 94 74
Adres:
Morgowa 4
90-950 Łódź



Katalog firm

  • Galmet

    Galmet jest największym polskim producentem urządzeń grzewczych, z blisko 35-…
    Galmet
  • Immergas

    Historia Immergas Polska Sp. z o.o. rozpoczęła się w 1996 roku, kiedy została…
    Immergas
  • Termet

      TERMET S.A. jest czołowym polskim producentem urządzeń grzewczych &nd…
    Termet

Produkty