Jak wybrać najlepszy ekogroszek do ogrzewania domu? Czym się kierować? Zalety ekogroszku

Polskie społeczeństwo ma rosnącą świadomość w obszarze zanieczyszczenia środowiska. Dotyczy to również metod ogrzewania budynków. Nadal duża część domów jest ogrzewana najpopularniejszymi paliwami stałymi – tradycyjnym węglem kamiennym lub drewnem. Natomiast rośnie też liczba gospodarstw ogrzewanych nieco bardziej ekologiczną formą węgla – ekogroszkiem. To paliwo emitujące do atmosfery mniej szkodliwych substancji – głównie tlenku węgla i siarki odpowiedzialnej za smog i tzw. kwaśne deszcze. Natomiast również ekogroszek to paliwo o różnych parametrach – kaloryczności, wartości opałowej, wilgotności oraz zawartości siarki i popiołu.

Zalety ekogroszku

Ekogroszek to paliwo stałe pozyskiwane zwłaszcza z węgla kamiennego i spalane w kotłach centralnego ogrzewania. Materiał występuje w formie niewielkich ziaren o granulacji wielkości od 5 do 25 mm. Wynika to z procesu kruszenia i przesiewania węgla kamiennego przez sito. Natomiast płukanie skutkuje usunięciem szkodliwych substancji, dlatego ekogroszek charakteryzuje się większą efektywnością opałową oraz niewielką zawartością siarki i popiołu. Do zalet opalania budynków ekogroszkiem należą:

  • wysoka wartość kaloryczna – nawet do 29 MJ/kg;
  • niewielka granulacja – zalecane ziarna wielkości od 5 do 25 mm;
  • niewielka ilość popiołu – łatwiejsze zachowanie czystości w kotłowni i rzadsze opróżnianie kotła;
  • ekologiczny charakter – ekogroszek nie jest w pełni paliwem ekologicznym, natomiast emituje znacznie mniejsze ilości tlenku węgla i siarki do atmosfery w porównaniu z tradycyjnymi kotłami spalającymi zwykły węgiel;
  • komfort – zwłaszcza w przypadku ekogroszku pakowanego do worków i spalanego w nowoczesnych piecach z podajnikiem. Podnosi to komfort obsługi kotła i pozwala zachować czystość w kotłowni, zwłaszcza przy niewielkiej ilości pyłu i popiołu.

Rodzaje paliwa – ekogroszek niskokaloryczny, średniokaloryczny i wysokokaloryczny

W zależności od wartości opałowej główny podział ekogroszku rozróżnia paliwo niskokaloryczne, średniokaloryczne i wysokokaloryczne. Wartość kaloryczna określa ilość energii cieplnej wyrażonej w megadżulach pozyskiwanej z kilograma masy opałowej (MJ/kg). Zasada jest prosta: wyższa kaloryczność to dłuższy proces spalania, rzadsze dokładanie opału i mniejsze zużycie paliwa. Ekogroszek o wyższej wartości opałowej to większa oszczędność czasu i miejsca, ponieważ nie ma potrzeby przygotowywania dużej przestrzeni do magazynowania opału.

  • Ekogroszek niskokaloryczny – o wartości opałowej w zakresie od 21 do 23 MJ/kg.
  • Ekogroszek średniokaloryczny – o wartości opałowej w zakresie od 24 do 26 MJ/kg.
  • Ekogroszek wysokokaloryczny – o wartości opałowej w zakresie od 27 do 29 MJ/kg.

Średnia kaloryczność dla ekogroszku wynosi ok. 25 MJ/kg. To paliwo wystarczająco wydajne do ogrzewania budynku przy wyższych temperaturach na zewnątrz – jesienią i wczesną wiosną. Na paliwo wysokokaloryczne warto postawić zimą w trakcie odczuwalnych mrozów. To opał najbardziej efektywny i ekonomiczny.

Pozostałe parametry techniczne ekogroszku

Obok wartości kalorycznej przy wyborze ekogroszku uwzględnić należy wilgotność, spiekalność, zawartość siarki czy granulację. Ważny jest też sposób pakowania – ekogroszek sprzedawany jest luzem lub pakowany do worków.

  • Wilgotność – wyższa ilość wody w ekogroszku to mniejsza wydajność paliwa. Natomiast wilgotność nie może być również zbyt niska, ponieważ suchy węgiel spala się słabiej. Dlatego zaleca się ekogroszek z zawartością wody w zakresie od 5 do 10%.
  • Spiekalność – jest oznaczana wskaźnikiem RI i określa ilość popiołu pozostającego w kotle po całkowitym spaleniu. Wyższa spiekalność to większa ilość popiołu do sprzątnięcia i powstawanie spieków mogących uszkodzić urządzenie. Słabszy ekogroszek ma spiekalność powyżej 20 RI (20%), lepszy – do 10 RI (10%), a najlepszy – bliższy poziomu 0 RI.
  • Zawartość siarki – siarka jest szkodliwa dla środowiska (zanieczyszcza powietrze), ludzi (ma negatywny wpływ na drogi oddechowe) i kotła (zwiększa ryzyko rdzewienia). Dlatego zaleca się ekogroszek o niskiej zawartości siarki do 0,7%.
  • Granulacja – ziarna ekogroszku powinny mieścić się w przedziale od 5 do 25 mm. To rozmiar optymalny do kotłów z podajnikiem. Większe ziarna mogą uszkodzić podajnik.
  • Norma i certyfikat – jakość ekogroszku określają normy i certyfikaty. O paliwie spełniającym wymogi świadczą stosowne oznaczenia (np. DINplus, ISO). Ekogroszek atestowany jest paliwem wydajnym, bezpiecznym i przyjaznym dla środowiska.
  • Sposób pakowania – opał sprzedawany luzem jest tańszy, natomiast poprzez sposób składowania traci właściwości i jest mniej wydajny. Trudniejszy jest też transport. Przeciwieństwem jest ekogroszek workowany – dłużej zachowuje efektywność spalania i jest łatwiejszy w transporcie.

Przy wyborze ekogroszku nie należy kierować się ceną, ale parametrami technicznymi i właściwościami paliwa. Za najlepszy ekogroszek

uznaje się certyfikowane paliwo workowane o dobrej efektywności energetycznej, niskiej zawartości siarki oraz odpowiedniej granulacji, wilgotności i spiekalności.

Znaczenie ma również rodzaj kotła o sprawności cieplnej na poziomie przynajmniej 80%. Największy komfort obsługi zapewnia piec z podajnikiem (np. podajnik ślimakowy). To również duża oszczędność czasu, ponieważ kotły wymagają ładowania worków raz na tydzień lub rzadziej. W obsłudze urządzenia pomaga sterownik odpowiedzialny za sterowanie pracą kotła – dwustanowy lub automatyczny. Inwestor powinien też zwrócić uwagę na sposób spalania ekogroszku (kotły do dolnego spalania są bardziej efektywne i mniej kopcące od przeznaczonych do spalania górnego) i rodzaj palnika. Dla spalania wyłącznie ekogroszku wybrać można retortę fajkową. Bardziej uniwersalne są palniki rynnowe lub żeliwne dające możliwość spalania także drewna czy pelletu. Kocioł musi mieć też zabezpieczenia (m.in. ochrona przed cofaniem płomienia) i dodatkowe wyposażenie (m.in. szczotka do czyszczenia, szuflada na popiół, termometr, wentylator), a poza sezonem dawać możliwość pracy tylko w trybie podgrzewania wody.