Z czego produkuje się pellety drzewne?
Pellety drzewne są biomasą, czyli zgranulowanymi trocinami drzew iglastych, liściastych lub ich mieszanek. Trociny te są odpadami poprodukcyjnymi, które pochodzą z zakładów stolarskich, tartaków itp. Żywice i inne lepiszcze, które są naturalnymi składnikami drewna umożliwiają w określonych warunkach wyprodukowanie pelletów bez dodatkowych substancji klejących. Pellety produkuje się również z odpowiednio przygotowanych zrębków lub małych szczapek drewna. W niektórych regionach świata pellety produkuje się z łupin orzechów i innych drewnopochodnych materiałów.
Skąd się biorą pellety drzewne?
Wytwórnie pelletów skupują, sortują, śrutują, suszą, granulują trociny drewniane, następnie gotowe pellety są pakowane i wysyłane do odbiorców. Dzisiaj coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na inwestowanie w wytwórnie pelletów drzewnych. Pomimo, iż nie jest to tania inwestycja, zyski jakie może generować taka wytwórnia (przy spełnieniu określonych warunków) zachęcają wielu do produkcji tego typu paliwa. Ekologiczne źródła energii stają się coraz popularniejsze i zapotrzebowanie na pellety rośnie w zaskakująco szybkim tempie. Pellety pakuje się zwykle w 5, 10 lub 20 kilogramowe worki lub tzw. big-bagi, które zawierają do 500kg tego paliwa.. Zużycie pelletów o średniej wartości opałowej 17,5MJ/kg (4185 kcal/kg) oraz wilgotności 6% wynosi 0,22kg na wyprodukowanie 1kWh energii cieplnej. Wartość energetyczna 1 litra oleju opałowego odpowiada 2,2 kg pelletów.
Cechy charakterystyczne pelletów drzewnych
Chociaż skład chemiczny oraz zawartość wilgoci w biomasie jest różna w zależności od pochodzenia i rodzaju drewna, jednak udało się zidentyfikować kilka cech wspólnych i stworzyć standard dla pelletów. Te nieformalne parametry wyznaczają normy dla pelletów i ich przestrzeganie zapewnia odpowiednią jakość.
Ogólne parametry pelletów drzewnych
Zawartość popiołu w pelletach
Wszystkie mierzalne parametry zdefiniowane w normach są takie same dla pelletów produkowanych z różnych surowców. Nie dotyczy to jednak parametru określającego zawartość popiołu. Standardowe pellety zawierające do 3% popiołu są produkowane z trocin z domieszką kory (która zawiera więcej zanieczyszczeń) lub odpadów rolniczych (np. łupiny orzechów). Pellety o obniżonej zawartości popiołu (poniżej 1%) zwykle są produkowane z drzew liściastych (drewno twarde) lub drzew iglastych (drewno miękkie) bez kory. W wysokiej jakości pelletach zawartość popiołu waha się pomiędzy 0,6% dla okorowanych drzew iglastych do około 0,7% dla drzew liściastych. Zawartość popiołu w pelletach jest głównym czynnikiem wpływającym na częstość wykonywania prac konserwacyjnych i czyszczenia pieca
Różnice pomiędzy typami peletów
Istnieje wiele rodzajów pelletów, które nie są ujęte w żadnych normach. Na przykład wydajność energetyczna może różnić się nawet do 15% w zależności od gatunku drewna lub rejonu, z którego trociny zostały dostarczone. Inne cechy, np. zawartość minerałów w trocinach może być inna dla surowców zebranych z obszarów przylegających do siebie. Niektóre minerały przyczyniają się do powstawania klinkieru, grupek stopionego popiołu, które mogą zapychać wloty powietrza w kotle. Powstawania klinkieru w piecu nie można przewidzieć w warunkach laboratoryjnych z powodu dużej ilości typów pelletów i różnych warunków spalania, które to wpływają na cały proces. Klinkier może być przyczyną częstszych prac konserwacyjnych, dlatego przestrzeganie rad sprzedawców pieców odnośnie paliwa może zmniejszyć ich ilość. Odpowiedni proces produkcyjny ma na celu odpowiednie przygotowanie trocin przed zgranulowaniem i dąży ku ujednoliceniu mieszanki. Jednak małe rozbieżności w jakości paliwa (nawet pomiędzy poszczególnymi workami) są nieuniknione. Rozbieżności te nie mają żadnego znaczenia i są znacznie mniejsze niż w surowcu pierwotnym. Palenie pelletami staje się coraz bardziej komfortowe i czystsze jeżeli spala się je w dobrze zaprojektowanych, wykonanych, obsługiwanych i konserwowanych piecach.
Zalety pelletów drzewnych.
Podstawową zaletą pelletów jest bardzo wygodny sposób ich używania. Woreczki z pelletami można bardzo ściśle ustawić i łatwo się je przechowuje. Tona pelletów zmieści się na 1,5m3 – szczapki drewna zajmą dwa razy większą objętość. Woreczki z pelletami można przechowywać w suchym miejscu np. garażu, piwnicy, pomieszczeniu gospodarczym lub w szopie. Pellety bardzo łatwo i czysto ładuje się do podajnika w piecu. Podajnik paliwa uzupełnia się zwykle raz dziennie, lub rzadziej w zależności od ustawień pieca. Małe rozmiary granulek pelletów umożliwiają ich precyzyjne dozowanie. Z kolei dopływ powietrza również można łatwo regulować i w ten sposób kontrolować wydajność pieca. Wysoką wydajność spalania uzyskuje się również dzięki niskiej zawartości wilgoci, która wynosi poniżej 10%. Dla porównania, szczapki drewna opałowego zawierają od 20% do 60% wilgoci. Niska zawartość wilgoci, kontrola dozowania ilości paliwa i dokładne dozowanie powietrza pozwala uzyskać wysoką wydajność i bardzo niski poziom niepożądanych emisji. Spalanie pelletów, oprócz czystej energii, przynosi otoczeniu również inne korzyści. Pellety, jako paliwo produkowane z biomasy, należy do tzw. odnawialnych źródeł energii. W dodatku pellety produkuje się z odpadów poprodukcyjnych – trocin z tartaków, zakładów stolarskich itp. Opalanie pelletami rozwiązuje problem usuwania tych odpadów. Poza tym palenie w piecu lub kominku jest przyjemnością, a świeże pellety bardzo ładnie pachną
Źródła: Ciśnieniowa Aglomeracja Materiałów Roślinnych - Roman Hejft [1], www.granulatory.pl [2] (Mechanika Nawrocki 2002. Wszelkie prawa zastrzeżone.)