[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

Marzysz, żeby lato trwało cały rok? Sprawdź, jak ogrzać ogródek gastronomiczny, przydomowy taras lub oranżerię?

Opublikowano: 05.06.2020
image

Posiłki na świeżym powietrzu zawsze smakują lepiej. Dlatego chętnie spędzamy czasna tarasie, a restauracje z ogródkami są zawsze chętniej wybierane przez klientów. Jeśli chcemy przez okrągły rok spędzać wolny czas w otoczeniu zieleni, bez wychodzenia z domu, wybieramy wówczas ogród zimowy. Jednak co zrobić, gdy pogoda nas nie rozpieszcza?

 

 

Lokale gastronomiczne oferujące możliwość zjedzenia posiłku na świeżym powietrzu zawsze będą bardziej atrakcyjne dla gości. Jednak pogoda w Polsce bywa kapryśna i nawet w letnie dni może być na tyle zimno, że klienci niechętnie wybiorą stolik w ogródku. Dlatego już na samym początku działalności warto pomyśleć o ogrzewaniu przestrzeni na zewnątrz. Sytuacja, gdy biznes gastronomiczny staje się pogodoodporny, zwiększa szanse na sukces. Dzięki temu, że ogrzewane ogródki mogą być nawet całoroczne zwiększa się przewaga konkurencyjna. Dzięki tym dwóm czynnikom inwestycja w ogrzewanie ogródka szybko się zwraca. Kiedy jesteśmy na tak, pojawia się kolejny kłopot: co wybrać? Największy wybór mamy wśród gazowych parasoli grzewczych oraz promienników podczerwieni.  Te pierwsze, ze względu na kształt, często nazywane są grzybkami, ale mogą przyjmować także kształt piramidy lub szklanej kolumny. Ogrzewacz gazowy to wydatek od 1000 do 3000 zł (cena jest uzależniona głównie od mocy urządzenia oraz materiału z jakiego jest wykonane, źródło – statystyki reklamowe - internet). Ogrzewacze gazowe występują najczęściej w mocach 10-14 kW i - w zależności od mocy oraz modelu - zużywają 0,7-1,5 kg gazu na godzinę pracy. Koszt eksploatacji waha się od 3,15 zł do 6,75 zł na godzinę. Ogrzewacze gazowe, w zależności od mocy, tworzą wokół siebie okrąg ciepła o promieniu 3-5 metrów. Korzystanie z ogrzewaczy gazowych wymaga wygospodarowania odpowiedniej ilości miejsca w ogródku gastronomicznym.

 

 

Promienniki podczerwieni stosowane w branży HoReCa najczęściej mają kształt podłużnej lampy grzewczej o stosunkowo niewielkich wymiarach i są instalowane nad głowami gości, więc nie wymagają wydzielania specjalnej przestrzeni. Urządzenia najczęściej spotykane na rynku mają moc 2 kW, a promienniki najlepszych producentów posiadają opcję regulowania mocy oraz funkcję sterowania pilotem. Urządzenia stosowane na zewnątrz budynków muszą mieć klasę ochrony IP65, co u liderów branży jest standardem. Urządzenie o mocy 2kW, zainstalowane 2,5 m nad podłogą ogrzewa 12 m2, a godzina jego pracy to koszt około 1 zł (w zależności od stawki za energię elektryczną). Najbardziej zaskakującą rzeczą jest cena zakupu urządzenia. Profesjonalny promiennik podczerwieni, z klasą ochrony IP65, z regulatorem mocy, pilotem oraz gwarancją dostępu do części zamiennych kosztuje tylko 499 zł brutto (źródło, strona marki www.ogrzej.com.pl ) .
 

 

Wielu producentów ogrzewaczy gazowych twierdzi, że ich urządzenia także emitują promieniowanie podczerwone. Jest to absolutna prawda, jednak zapominają dodać, że tylko około 40% ciepła wytwarzanego przez ogrzewacze gazowe jest emitowane w postaci fali podczerwieni, a reszta to zwykła konwekcja. Oznacza to tyle, że większość ciepła (60%) gromadzi się pod zadaszeniem ogródka, czyli co najmniej jeden metr nad głowami siedzących ludzi. Natomiast w przypadku promienników podczerwieni około 92% ciepła jest emitowana w postaci krótkiej fali podczerwonej. Podczerwień jest ogrzewaniem bezpośrednim, więc ciepło emitowane w tej technologii praktycznie bez strat dociera do ludzi i przedmiotów znajdujących się w polu działania promiennika.Trzeba też wspomnieć, że promienniki gazowe wybierane są ze względu na możliwość pracy bez dostępu do energii elektrycznej.

 

Poniższa tabela przedstawia najważniejsze różnice między ogrzewaczami gazowymi a promiennikami podczerwieni.

Parametr

Ogrzewacz gazowy 13 kW

Promiennik podczerwieni OG 2000 PRO

Cena zakupu

1000-3000 zł

499 zł

Koszt eksploatacji

5 zł/h

1zł/h

Serwis

Wymagany coroczny przegląd i serwis

Wymiana żarnika konieczna co 3-5 lat.

Ogrzewana powierzchnia

Około 50m2

Około 12m2

Wydajność

40% podczerwień, 60% konwekcja

92% podczerwień, 8% konwekcja

Odczuwalność grzania

Efekt odczuwalny po około 5 minutach od włączenia

Efekt odczuwalny natychmiast po włączeniu

Bezpieczeństwo

Ryzyko związane z użyciem gazu: zakaz palenia tytoniu, odpowiednia temperatura otoczenia, składowanie pełnych butli z gazem.

Zasady bezpieczeństwa są praktycznie identyczne jak w przypadku innych sieciowych urządzeń elektrycznych codziennego użytku.

Dostęp do prądu

Większość modeli nie wymaga dostępu do energii elektrycznej

Wymaga dostępu do zasilania

Emisja CO2

Emituje dwutlenek węgla oraz gazy cieplarniane, może gromadzić się tlenek węgla

brak

Montaż

Pionowo, na podłodze, wyłącznie na zewnątrz budynków

Wiele możliwości instalacji, wszystkie ponad głowami użytkowników.

Wrażliwość na wiatr

Bardzo wysoka. Gorące powietrze jest natychmiast rozwiewane

Praktycznie zerowa. Fala podczerwona bezstratnie przechodzi przez powietrze.

 

Ogrzewanie przydomowych tarasów

Kiedy budowa wymarzonego domu i aranżacja ogrodu dobiegły końca, nadchodzi najwyższy czas, aby delektować się widokami, ciszą wokół i świeżym powietrzem. Chcemy możliwie dużo czasu spędzać na tarasie. Jednak ciepłe, letnie dni to tylko mały wycinek całego roku. Co zrobić żeby lato trwało cały rok? Odpowiedź jest prosta – ogrzewać. Do ogrzewania przydomowych tarasów także można stosować ogrzewacze gazowe oraz promienniki podczerwieni. Jednak powierzchnia tarasu przy domu jest na ogół na tyle mała, że kilkutysięczna inwestycja w ogrzewacz gazowy mija się z celem. Kluczowy jest także brak ścian i zadaszenia. Choć rośnie popularność zabudów tarasowych, wciąż jest to element rzadko spotykany. Najrozsądniejszym wyborem stają się więc promienniki podczerwieni. Do ogrzewania przydomowych tarasów stosuje się dokładnie takie same urządzenia, jak w przypadku ogródków gastronomicznych. Kojące ciepło podczerwieni w chłodne wieczory lub popołudnia nie musi być luksusem tylko dla klientów drogich restauracji. Inwestując niecały tysiąc złotych w dwa wodoodporne, sterowane pilotem promienniki podczerwieni, gwarantujemy komfort cieplny sobie, najbliższym i swoim gościom. Lampy grzewcze gwarantują odczuwanie ciepła w sekundę po włączeniu, więc rodzinny grill lub obiadokolacja na świeżym powietrzu nie muszą się kończyć wraz
z zachodem słońca.

 

 

Bezpodstawny jest także zarzut, że tego typu ogrzewanie jest drogie w eksploatacji. Załóżmy, że na Waszym tarasie zainstalowane są dwa promienniki o mocy 2 kW każdy. Nawet jeśli lubicie biesiadować na świeżym powietrzu i organizujecie 8 spotkań towarzyskich w miesiącu, a podczas każdego spotkania przez 8 godzin jest potrzeba korzystania z ogrzewania dwoma urządzeniami koszty takiego luksusu są mniejsze, niż można sądzić. W założeniu promienniki pracują przez 64 godziny w miesiącu, a godzina pracy jednego urządzenia to koszt około 1 zł. Dwa urządzenia, 64 godziny pracy i otrzymujemy rachunek na poziomie 128 zł miesięcznie. Dużo? Niespecjalnie. Komfort oraz przyjemność spędzania wspólnie czasu na świeżym powietrzu na pewno są tego warte.

 

 

Ogrody zimowe – ogrzewać czy nie ogrzewać? Oto jest pytanie.

Współczesne ogrody zimowe to nie tylko oranżerie pełne bujnej, często egzotycznej roślinności. Nie rzadko w ich skład wchodzi siłownia, jaccuzi, barek ze strefą wypoczynku. Ogród zimowy często jest reprezentacyjną częścią domu, gdzie podejmuje się gości lub delektuje poranną kawą. Cechą wspólną tradycyjnych oranżerii i nowoczesnych ogrodów zimowych są szklane ściany i właśnie dlatego ta część domu wychładza się najszybciej i dość trudno ją ogrzać. Patrząc na ogród zimowy tylko jako na bufor między ciepłym domem a chłodnym otoczeniem na zewnątrz dochodzimy do wniosku, że nie warto go ogrzewać. Temperatura w nieogrzewanym ogrodzie zimowym jest o kilka stopni wyższa niż na zewnątrz, a zdecydowanie niższa niż w domu. Dlatego Tak traktowana oranżeria jest naturalnym buforem – jak wiatrołap. Jednak jak korzystać z ogrodu zimowego jako strefy wypoczynku jeśli panuje tam temperatura np. 10⁰C? Tu również pomocne stają się krótkofalowe promienniki podczerwieni. Jak już wspominaliśmy, urządzenia te w sekundę po włączeniu osiągają pełną moc grzewczą, więc strefę wypoczynku w ogrodzie zimowym można natychmiastowo ogrzać, nie ponosząc dużych kosztów ogrzewanie całej kubatury oranżerii. Ciepło w technologii podczerwieni ma kojący wpływ na człowieka, nie bez powodu jest wykorzystywane m.in. w rehabilitacji lub inkubatorach dla noworodków. Natomiast ogród zimowy, jak sama nazwa wskazuje, to miejsce gdzie próbujemy złapać trochę kontaktu z naturą, gdy na dworze jest mróz lub słota. Połączenie ogrodu zimowego z ogrzewaniem na podczerwień jest wręcz naturalne. Urządzenie dobiera się identycznie jak w przypadku tarasu lub ogródka gastronomicznego – jedno urządzenie o mocy 2 kW do ogrzania 12m2. Oranżerie to często pomieszczenia o dużej wilgotności, więc tutaj także sugeruje się zastosowanie urządzeń o klasie ochrony IP65.

 

 

Jednak lato może trwać cały rok.

Podsumowując: dzięki krótkofalowym promiennikom podczerwieni można niewielkim kosztem inwestycyjnym oraz z zachowaniem niskich kosztów eksploatacji zapewnić komfort cieplny w ogródkach gastronomicznych, na przydomowych tarasach lub w ogrodach zimowych. Promienniki ciepła znajdują swoje zastosowanie także podczas eventów plenerowych – do ogrzewania namiotów cateringowych dla gości, scen plenerowych lub pracowników - np. techników scenicznych, służb ochrony, innej obsługi eventu. Niewielkim kosztem możemy zagwarantować sobie całoroczny dostęp do naturalnego, kojącego ciepła w technologii podczerwieni, które jest jedynym substytutem promieniowania słonecznego. Promieniowanie podczerwone ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i dobry nastrój. Decydując się na zakup promienników podczerwieni warto wybrać dostawcę o ugruntowanej pozycji na rynku, oferującego sprawdzone rozwiązania, a co najważniejsze gwarantującego serwis pogwarancyjny oraz dostęp do części zamiennych. Bardzo często na polskim rynku dostępne są tanie urządzenia, które w przypadku awarii po upływie okresu gwarancji, można zwyczajnie wyrzucić, ponieważ części zamienne są niedostępne w Polsce, a najczęściej nawet w Europie.



KONTAKT wyślij zapytanie ofertowe

Ogrzej.com.pl

E-mail: info@ogrzej.com.pl

Tel: +48 570 990 148
Adres:
Brzeska 31
50-430 Wrocław

Katalog firm